Kniha Sonografie hrudníku a plic v respirační medicíně

12. 12. 2021

Vznikla nová učebnice Sonografie hrudníku a plic (TUS, thoracic ultrasound) v respirační medicíně. U jejího zrodu stál člen ČPFS ČLS JEP MUDr. Rastislav Šimek spolu s dalšími třemi kolegy.

Více o publikaci se lze dozvědět na webu zde

Recenze knihy od doc. Jozefa Beňačky je zde.

Přístup k on-line verzi knihy je součástí předplatného sekce Vizuální medicína v praxi. Přístup do sekce lze zakoupit po kliknutí zde.

Kniha je rozdělena do 5 částí. V první zopakuje anatomii a tu pak ukáže i v ultrazvukových obrazech, přiblíží specifika plicní sonografie, analýzu artefaktů a dynamických jevů. V druhé části představuje základní patologické jednotky a probere jejich diferenciální diagnostiku v UZ nálezech. Ve třetí části ukazuje některé pokročilé metody, bez kterých se již expertní hrudní sonografista ve své praxi neobejde. Ve čtvrté největší části probírá praktické aplikace v konkrétních klinických situacích, a to jak s doložením nálezů medicíny založené na důkazech, tak i vlastních pozorování a zkušeností autorů. Závěrečná část shrnuje skórovací schémata a celý text uzavírá popis výuky hrudní a plicní sonografie u nás a ve světě.

 

 

 

     Dýchám, tedy jsem - facebook ČPFS ČLS JEP 

Přejít na: