Pacientům s dýchacími problémy může prodloužit život ventilace

26. 09. 2023

K nemocným se ale nedostává včas, ventilačních center je málo

Pacientům s respiračními problémy umí významně zkvalitnit a prodloužit život tzv. neinvazivní plicní ventilace (NIV) – léčba pomocí přístroje s dýchací maskou. Lidé tak nemusí do nemocnice, masku používají doma. Ventilačních center, které mohou tuto léčbu nemocným „naordinovat“, je ale v tuzemsku nedostatek a v řadě regionů úplně chybí. Dlouhé čekací doby, s nimiž se pacienti potýkají, aby se do center, a tedy i k přístrojům dostali, mohou vést v krajních případech až k předčasné smrti. Specialisté se tímto tématem zabývali na 23. kongresu České a Slovenské pneumologické a ftizeologické společnosti, který se konal 21.–23. září v Brně.

„Nemocní bohužel v současné době čekají na vyšetření i půl roku. Dlouhé objednací lhůty s sebou navíc nesou vyšší rizika jiných onemocnění, například infarktu. Pokud se jedná o ‚těžké‘ pacienty, v krajním případě mohou zemřít dřív, než se k léčbě vůbec dostanou,“ říká doc. MUDr. Milan Sova, Ph.D., přednosta Kliniky nemocí plicních a tuberkulózy Fakultní nemocnice v Brně.

Vyšetření ve ventilačních centrech potřebují tisíce pacientů – ať už s apnoe, při níž dochází ve spánku k opakovaným zástavám dechu, s chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN), nebo hyperkapnií, kdy v krvi pacientů koluje kvůli nemoci příliš oxidu uhličitého. „Na specializovaná centra se ale obrací také nemocní s amyotrofickou laterální sklerózou, kteří se kvůli ztrátě nervových buněk postupně přestávají hýbat a mají problémy s dýcháním,“ popisuje doc. Sova. „Všem těmto skupinám pacientů dokáže zlepšit a prodloužit život neinvazivní plicní ventilace, kterou mohou dostat domů jen po vyšetření ve ventilačním centru a následné indikaci lékařem,“ dodává. Přístroj s dýchací maskou využívají nemocní především v době spánku, kdy jim pomáhá zajišťovat výměnu plynů a snižovat obsah oxidu uhličitého v krvi. Používat jej ale mohou také ve dne. Léčbu hradí pacientům zdravotní pojišťovna, musí ji však vždy doporučit pneumolog, který zhodnotí, jestli bude pro pacienta prospěšná.

Nemocní s chronickou obstrukční plicní nemocí často trpí tzv. hyperkapnií, která se projevuje zvýšenou koncentrací oxidu uhličitého v krvi. I ta se léčí pomocí neinvazivní plicní ventilace. Protože ale nemá specifické příznaky, je u pacientů s CHOPN velmi důležité vyšetření obsahu plynů v krvi, to totiž dokáže hyperkapnii odhalit. „Hyperkapnie je hodně zrádná, protože má různé příznaky. Někteří lidé mohou mít spojivky podlité krví a trpí nadměrnou únavou, případně usínáním ve dne, nebo naopak neklidem. Řada nemocných naopak nemusí příznaky nadbytku oxidu uhličitého v krvi vůbec zpozorovat. Vliv na jejich organismus má přitom tato nemoc zásadní,“ zdůrazňuje prof. MUDr. Martina Koziar Vašáková, Ph.D., předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti ČLS JEP. Vyšetření na hyperkapnii se provádí také ve specializovaných ventilačních centrech. „Pokud se u pacientů hyperkapnie potvrdí, mělo by se uvažovat o neinvazivní ventilační léčbě. Lidé se přístroje nemusí bát, protože jim do krku nevedou vůbec žádné trubičky,“ vysvětluje MUDr. Jaroslav Lněnička, vedoucí lékař chronických ambulancí Fakultní nemocnice Bulovka.

O tom, jak důležitou roli neinvazivní plicní ventilace u pacientů s dýchacími problémy hraje, se hovořilo na zářijovém pneumologickém kongresu v Brně. Účastníci se zde mimo jiné seznámili s výsledky studie, z níž vyplývá, že u nemocných, kteří dostali NIV včas, dochází k téměř trojnásobnému snížení počtu hospitalizací a úmrtí. „Výsledky studie dokládají, že neinvazivní plicní ventilace je metoda, která má velmi účinný preventivní potenciál. O to větší je škoda, že není využívaná tak, jak by měla. V některých regionech bohužel v současné době není tato léčba pacientům vůbec dostupná,“ uzavírá MUDr. Lněnička.

(TZ ČPFS)

 

  Dýchám, tedy jsem - facebook ČPFS ČLS JEP

Přejít na: